Ensivaikutelma: Marvel's Inhumans (2017)

Olen kuuliaisesti katsonut aina lähes kaiken Marvel-universumiin liittyvän tuotannon. Pääasiassa olen ollut positiivisesti yllättynyt. Erityisesti pidin Jessica Jonesista (2015) sekä Agent Carterista (2015 - 2016), enkä todellakaan karsasta Marvelin elokuviakaan. Inhumans oli siis luonnollinen valinta rentoon sunnuntai-iltaan. Jostakin syystä en odottanut paljon, mutta en silti pääse yli siitä, millainen pettymys ja rimanalitus tämä sarja on niin Marvel-universumin osana kuin nykyaikaisessa scifi-tuotannossa yleensäkin.

Inhumans kertoo yli-inhimillisestä rodusta, jonka jäsenillä ja kuningasperheellä on huomattavia superkykyjä. Päähenkilöinä toimivat (ilmeisesti) rodun kuningasperhe: puhumaton kuningas Musta salama (huoh), hänen punatukkainen kuningattarensa Meduusa (huoh), muut kuningasperheen jäsenet ja neuvonantajat sekä sarjan mielenkiintoisin hahmo, kuninkaan veli Maximus.


Marvel's Inhumans (2017)

Maximuksen näyttelijävalinta oli yksi suurimmista syistä, miksi katsoin edes toisen jakson loppuun asti. Game of Thronesissa Ramsay Boltonina vakuuttanut Iwan Rheon (1985) näyttelee vallananastajaa, joka haluaa palauttaa kansan takaisin Maahan Kuusta, jossa yli-inhimillisten rotu siis piilottelee normaaleilta ihmisiltä. Kuussa. Ei voi olla totta. Vallankaappauksen takia kuningasperheen jäsenet joutuvat pakenemaan Maapallolle halveksimiensa normaalien ihmisten keskuuteen ja vallananastaja veli lobbaa omaa näkemystään Kuun asukkaille. Samaan aikaan kliseinen nörtti (siis silmälasipäinen, mutta oikeasti todella viehättävä) tiedenainen tutkii outoa sattumusta, jossa kavion jälki jäi viimeiseksi kuvaksi heidän tuhoutuneessa satelliitissaan. Älkää edes kysykö...

Jo sarjan ensimmäiset kymmenen minuuttia saivat minut irvistämään. Nolo ja kliseinen takaa-ajotoimintakohtaus ei anna katsojalle mitään muuta kuin nolon ja kliseisen, hyvin pakotetun ekspositiodialogin. Tätä seuraa nolo ja kliseinen seksikohtaus, jolla halutaan esitellä tämä ilmeisesti vakavaksi tarkoitettu kuningaspari. Kuningattarella on punainen taikatukka, jolla tämä sitoo kuningastaan sänkyyn kysyen samalla, muistaako kuningas enää aikaa ennen kuin he olivat kuninkaallisia. Hahmoja leimaava ylimielisyys alkaa tästä. Kysymyksen tarkoitus on tietenkin kertoa katsojalle, että kyseessä on kuningaspari. Uskallan kuitenkin väittää, että katsoja olisi voinut ymmärtää sen myös seuraavassa kohtauksessa, kun päähenkilöitä huomattavasti valjummat kansalaiset kumartelevat paria näiden kävellessä ylväänä ympäri Kuu-linnoitustaan.

Kaikkein suurimman harmistuksen sarjoja kohtaan aiheuttavat aina kerronnan ääripäät; joko katsojalle jankutetaan itsestään selviä asioita aivan liian monta kertaa niin, ettei katsoja enää edes välitä tai katsoja saa odottaa lukemattomien jaksojen ajan ennen kuin päähenkilön nimi tai edes koko sarjan idea paljastuu. Oikeastaan siedän paremmin jälkimmäistä. Katsojan ja lukijan aliarvioiminen on synneistä suurin niin sarjoissa, elokuvissa kuin kirjoissa.

En kyennyt näkemään myöskään sarjan erikoistehosteiden yli; kaviomiehen kaviot näyttävät huonosti itse tehdyiltä cosplay-saappailta, kuningattaren taikatukka on sekin silkkaa naurettavuutta unohtamatta tietenkään satunnaisen teinin perhossiipiä tai kuningattaren pikkusiskon auton kokoista (CGI)koiraotusta, jolla on teleporttaamisen taito (triplahuoh). En tiedä onko vallankaappaajaveli Maximus paras hahmo senkin vuoksi, ettei hänellä ole erityistaitoja. Tästä päästäänkin sarjan suurimpaan ongelmaan katsojan aliarvioimisen lisäksi.

Mikäli ymmärsin oikein, Attilan (siis sen Kuu-valtakunnan) kuningaspari ja -perhe sekä heidän lähimmät alamaisensa on tarkoitettu tämän sarjan sankareiksi ja päähenkilöiksi. He ovat kuitenkin alusta saakka niin epäsamaistuttavia, ylimielisiä ja suoraan sanottuna superärsyttäviä, että heidät on todella vaikea nähdä sankareina. Attilassa kansa on jaettu "tiukkaan kastijärjestelmään". Ne, joille ei erityistaitoja kehity eräänlaisessa kristallipölyseremoniassa, joutuvat nokkimisjärjestelmässä alimmaisiksi ja "kaivamaan tunneleita". Tätä ei sarjassa avattu vielä tarkemmin, mutta mitä ilmeisimmin tila ei ole tavoittelemisen arvoinen ja kyse on raskaasta ruumiillisesta työstä köyhyydessä. Tavalliset ihmiset siis ovat alinta kastia.

Sarjan pahikseksi esitetty Maximus on tavallinen ihminen; hänelle ei kehittynyt yli-inhimillistä taitoa tai ominaisuutta ja muu tavallinen kansa kuuntelee häntä mielellään. Kuningasperhe ei lotkauta korvaansa kansan kärsimyksille vaan hahmot käyskentelevät ympäriinsä linnoituksessaan, syövät, harrastavat seksiä ja kuuntelevat musiikkia upeissa moderneissa huoneistoissaan. Tähänkö katsojan pitäisi samaistua? En tiedä miksi, mutta tämä "ylempien superihmisten" ja "alempien lahjattomien ihmisten" välinen jako muistuttaa minua joistakin historiallisista tapahtumista, jotka ovat kaikkea muuta kuin sankaritarinoita tai samaistuttavaa ainesta. Eikä tämä parempi-huonompi -asetelma jää pelkästään rivien väliin.

Dialogilla viitataan useasti suoraan siihen, kuinka tavalliset ihmiset ovat superihmisiä huonompia ja erityistaidot tekevät henkilöstä arvokkaan. Maximus sen sijaan tahtoisi tarjota kaikille yhtä hyvää. Hänen hahmonsa on muutenkin syvin; hänen toimiensa takana vaikuttavat selkeämmät motiivit. Varmasti hän itsekeskeinen, vallanhimoinen sekä armoton, mutta en voi olla olematta samaa mieltä hänen kanssaan. Mikäli Maximusta ei siis ole tarkoitettu antisankariksi, sarjan asetelma menee välittömästi vikaan. Olen pahiksen puolella ja vieläpä mielelläni; ei katsojaa kiinnosta, millaisiin ongelmiin kuningasperheen hemmotellut jäsenet joutuvat pakoretkellään Maassa.


Ilmeeni, kun minua pakotetaan katsomaan lisää
Marvelin Inhumans-sarjaa

Näyttelytyö ja roolitus on pääasiassa karseaa (erityisesti Mustan salaman, Meduusan, kuningattaren siskon, apureiden, oho, siis aikalailla kaikkien), dialogi hyvin keinotekoista, ilmeisen selittelyä ja katsojan aliarvostelua, tempo epätasapainoista sekä erikoistehosteet kammottavaa tasoa. Nykyään tehdään niin paljon parempaa scifiä. Onneksi.


Kaikkiaan Inhumans on ajantuhlausta; myötähäpeä, ärsytys sekä tylsyys olivat päällimmäiset tunteen ruudun edessä istuessa. Jaksoja on julkaistu vasta kaksi, mutta mikäli Imdb:n tämänhetkiseen pisteytykseen (5,3) on luottaminen, ei sarja ole saanut muiltakaan kovin hyvää arviota. Katsokoon loppuun ken tahtoo, mutta itse jätän tämän sarjan tulevat jaksot rauhaan. Sinänsä harmi, sillä Iwan Rheon on hieno näyttelijä. Uskon kuitenkin, että hän löytää lahjakkuudelleen sopivampia projekteja tulevaisuudessa.

Mitä mieltä olit sarjasta? Linkkaa kommentteihin vaikkapa toinen arvostelu, jonka löysit Inhumansiin liittyen.


Tuomio: 
Marvelin surkeinta antia ja nykyaikana huonoa scifiä

Sitaatti:
"Tämä [kristallipölyseremonia sekä supertaidot] nostaa meidät kaikkien muiden sivilisaatioiden yläpuolelle" tai jotain muuta rotupuhetta (s01e01)

Jaksoja katsottu:
2 / 8 (?) Ilmestyy jakso viikossa -periaatteella.

Kausia:
1. Toista kautta tuskin tulee.

Mistä voi katsoa:
HBO Nordic

Kommentit

Suositut tekstit