Netflix-alkuperäissarja: Las chicas del cable (2017)

Netflixin ensimmäinen espanjankielinen originaalisarja yhdistää mukavan modernisti telenovelan ja nykyaikaisen draamasarjan. Katsoin ensimmäisen kauden viime kesänä ja olinkin nyt positiivisesti yllättynyt, kun pyhien väliset päivät siunattiin sarjan toisella kaudella. Sarjojen katsomistahti on todellakin viime aikoina hidastunut useista syistä, mutta tämän arvostelun lisäksi tarkoituksenani on kerätä yhteen postaukseen lyhyet katsaukset kuluneen vuoden parhaista sarjakokemuksista. Las chicas del cable on yksi niistä ja ahnehdin sen tyypilliseen tapaani kahdessa päivässä. Olisin saattanut katsoa sen nopeamminkin, ellen olisi kerrannut ensimmäisen kauden kahta viimeistä jaksoa ennen uuden kauden aloittamista. Kertaaminen tosin kannatti.

Las chicas del cable kertoo pääasiassa neljästä puhelinkeskuksessa työskentelevästä nuoresta naisesta, joista jokaista seurataan myös erikseen. Hahmoille annetaan ihastuttavan paljon tilaa ja aikaa kehittyä (vaikkakin tuota kehitystä ei aina ymmärretä käyttää 100% hyväksi). Kaikki naiset päätyvät ja työskentelevät eri syistä puhelinkeskuksessa puhelinvaihteen operoijina hurmaavalla 20-luvulla, jolloin puhelut tuli vielä yhdistää soittajalta kohteelle manuaalisesti. Nykyteknologian keskeltä on miellyttävää palata aikaan, jolloin edes puhelun soittaminen ei ollut itsestäänselvyys. Lisäksi 20-luku on aikakautena maaginen ja sen aikainen Madrid miljöönä kaunis.


Las chicas del cable -sarjan juliste
Las chicas del cable (2017)
Ensimmäisen kauden juliste

Sarjan ei kannata antaa hämätä. Itselläni ei ollut mitään odotuksia aloittaessani sarjan, mutta sen nopeatempoisuus imaisi täysin mukaansa. Puhelinkeskuksessa voi näemmä tapahtua mitä tahansa maan ja taivaan väliltä, joten draamaa ja juonenkäänteitä sarjasta ei todellakaan puutu. Sen lisäksi, että jokaisen henkilön elämässä on omat ongelmansa niin rakkaudessa kuin työelämässä, sarjan genreen yhdistyy ajoittain myös rikossarjaelementtejä ja jopa agenttitarinoille tyypillisiä ratkaisuja. Erityisesti sarjan toinen kausi keskittyy enemmän rikoksen tekemisen peittelyyn ja poliisitutkintaan.

Tästä sarjasta on hankala puhua pitkään kertomatta sen naisiin keskittyvistä teemoista. Huolimatta siitä, että sarja sijoittuu 20-luvulle, se onnistuu käsittelemään myös nykyään ajankohtaisia tasa-arvoaiheita. Seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja elämä, naisten asema kotona ja töissä sekä perheväkivalta kokemuksena nousevat tärkeään asemaan. Huolimatta välillä hyvinkin puhuttavista aiheista, sarja onnistuu tarjoilemaan myös sitä tyypillisintä perinteistä romantiikkaa ja suhdesoppaa aina kolmiodraamoista kauan kadoksissa olleisiin ensirakkauksiin.

Pääasiassa päähenkilö Alba Romero, joka nykyisin tunnetaan Lidia Aguilarina, johdattaa kerrontaa eteenpäin. Naisen elämä ei ole ollut helppo ja sarja alkaa siitä, kun hän yrittää korjata vanhat vääryydet menemällä puhelinkeskukseen töihin. Pian Lidia tutustuu rikkaasta perheestä tulevaan mutta aktiivisesti naisten aseman puolesta puhuvaan Carlotaan, ujoon ja vähän pöhköön, suurta maailmaa katsomaan tulleeseen Margaan sekä perhe- ja työelämän välissä tasapainottelevaan Ángelesiin.

Pakko muuten huomauttaa, että Margan näyttelijä Nadia de Santiago muistuttaa erehdyttävän paljon Harry Potter -universumiin kuuluvan Fantastic beasts and where to find them -elokuvan Katherine Waterstonia. Molemmat hahmot lisäksi elävät 20-luvulla!

Vertailukuva, jossa Las chicas del cablen Nadia de Santiago ja Fantastic beasts and where to find them -elokuvan Katherine Waterston
Ylemmässä kuvassa Margaa näyttelevä Nadia de Santiago,
alemmassa kuvassa Katherine Waterston Tinan roolissa

Tulipa valittua kuvat, joissa yhdennäköisyys on minimissä... Katsokaa sarja ja (elokuva myös, ellette ole sitä vielä nähneet, sillä mielestäni se on paras Potter-universumin elokuvista) vertailkaa itse. Naisissa on todella paljon samaa näköä.

Sarjan parasta antia on mielestäni asia, joka nykyaikaan sijoittuvissa tusinateinisarjoissa on itsestäänselvyys: vanhan ajan dramaattisia tapahtumia siivittää poikkeuksetta täysin moderni pop-musiikki, mikä tässä tapauksessa korostaa oudon tehokkaasti vanhanaikaiseen miljööseen sijoittuvia tapahtumia. Bongasin sarjasta myös muutaman itselleni tuntemattoman kappaleen, jotka päätyivät suoraan soittolistalleni.

Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan hyvin ja hetkittäin jopa erinomaisesti. Mieltymyksistään riippuen katsojalle on tarjolla runsaasti naiskauneutta ja suklaasilmäisiä herrasmiehiä. Jaksot jakautuvat selkeisiin teemoihin, joiden ympärille tarina kehittyy ja melkein jokainen jakso päättyy cliffhangeriin. Näin siis myös kauden lopussa, joten valmistaudu harmistumaan sarjan loppuessa. Kolmas kausi on onneksi luvattu ja mitä luultavimmin ilmestyy 2018 puolivälissä.

8/10 Sarjarakastuja-asteikolla

Tuomio: 
Ihana yhdistelmä telenovelaa ja nykyaikaista draamasarjaa.

Jaksoja katsottu:
17 / 17

Kausia:
2, kolmas luvattu ensi vuodeksi

Mistä voi katsoa:
Netflix


Kommentit

Suositut tekstit