Tulossa telkkariin: sarjat 2018 - 2019

Vaikka kuinka väitän itseäni sarjanörtiksi, tarkistan hävettävän harvoin etukäteen, mitä kaikkea sarjarintamalla on näkyvissä tulevaisuudessa. Tänään päädyin kuitenkin tutkailemaan IMDb:n lupauksia tämän vuoden lopun sekä ensi vuoden osalta. Joukossa oli paljon sellaista, mikä ei omaa mielenkiintoani kutkutellut, mutta listaan nyt tähän postaukseen 8 mielenkiintoisinta sarjalupausta, jotka saapuvat ruutuihimme luultavasti (ainakin Suomessa) vasta reilusti ensi vuonna tai jopa myöhemmin. Jos haluat tutustua koko IMDb:n listaukseen, pääset siihen tästä. Jotkin tämän listaukset sarjoista löysin / tiesin myös muualta.

Huomautettakoon sen verran, että lainaan suurimman osan nyt kertomistani tiedoista IMDb:stä sekä muualta netistä.

8. Moominvalley, a.k.a. Moomin (animaatio, draama, perhe)


Uudelle muumisarjalle on tilausta, sillä tuore versio kaikille tutuista ja rakkaista Muumilaakson tarinoista aika lailla pilattiin uusilla ääninäyttelijöillä. Päivitettyjen äänen ja kieliasun avulla haluttiin kai muumit tutuksi myös tuoreemmalle sukupolvelle, mutta ehkä suomalaisen tuoreen Gutsy Animation -tuotantoyhtiön tuleva Moominvalley (tai lyhyemmin Moomin) olisi ollut alusta saakka parempi tapa tehdä se. Sillä tavalla vanhat ja rakkaat Muumilaakson tarinat olisi jätetty niiden ansaitsemaan rauhaan ja uusi sukupolvi olisi silti saanut otteen Tove Janssonin klassikoihin.

Sarjasta on tulossa luultavasti oikein hieno. Moomin.com -nettisivun mukaan sarjassa tullaan näkemään 2D- ja 3D-yhdistelmätekniikalla aikaansaatua materiaalia, jonka taiteelliseen vastuuseen on asetettu Oscar- ja Emmy-palkittua sakkia. Sarjan musiikki sen sijaan tulee olemaan suomalaista alkuperää. On varmasti hienoa nähdä, miten suuren maailman kuviot ja muumien omalaatuinen herkkyys suomalaiselle tuttuun tapaan saadaan yhdistettyä.

Ääninäyttely tehdään myös englanniksi eikä kattaus jätä kylmäksi. Muumimammana kuullaan Oscar-ehdokas Rosamund Pike (Gone Girl, Ylpeys ja ennakkoluulo), Vilijonkalle äänen lainaa yllättävästi Kate Winslet (Titanic, Tahraton mieli), Nipsuna esiintyy Warwick Davis (Willow, Harry Potter ja kuoleman varjelukset). Muumipeikon roolissa kuullaan vähän tuoreempi britti nimi Taron Egerton, jonka on voinut nähdä mm. Kingsman -elokuvien pääosissa.

"Tekeillä on aluksi kaksi tuotantokautta, joista kumpikin koostuu 13:sta 22 minuuttisesta jaksosta. Alustavan suunnitelman mukaan Muumit nähdään Ylellä keväällä 2019 parhaaseen katseluaikaan televisiossa sekä Yle Areenassa. Ensimmäiset uudet Muumit valmistuvat alkuvuodesta 2019 ja suunnitelmissa on tehdä yhteensä 52 jaksoa. Yle esittää MUUMI-sarjan suomen- ja ruotsinkielisinä versioina." (Moomin.com, 11.9.2018.) Englannin kielisen version perään täytyy siis ainakin näillä näkymin haikailla pidempään.


Moominvalley-sarjan promokuva

7. I Am the Night (draama, mysteeri)


I Am the Night -minisarja on  mysteerin ympärille keskittyvä draama, jossa Fauna Hodel -niminen adoptoitu tyttö alkaa selvittää alkuperäänsä. Hän liittoutuu sarjan edetessä nuoren journalistin kanssa, jonka ura on ehtinyt jo aiemmin tuhoutua. Sarja perustuu tositapahtumiin.

Tästä sarjasta on olemassa jo traileri, sen voi nähdä tästä. Ohjelman on määrä saapua ruutuihin ensi vuoden tammikuussa, mikä on outoa, koska se on selvästi jo kuvattu ja valmis julkaistavaksi. Jää nähtäväksi, mitä kautta sarja tavoittaa (jos tavoittaa) suomalaiset katsojat. Minun silmääni tummanpuhuva traileri näytti siltä, että sarja voisi sopia esimerkiksi HBO Nordicille.

Ohjelma vaikuttaa melko tyypilliseltä draama-jännäriltä, jossa paljastuu isoja asioita. Sen puolesta puhuu vahvasti kiinnitys tositapahtumiin, mutta minua se lähinnä häiritsee. Taidankin olla siinä asiassa poikkeus. Toisessa pääroolissa nähdään mm. Star Trekeistä sekä Wonder Womanistakin tuttu Chris Pine. Kuvittelenko vain, vai siirtyvätkö elokuvanäyttelijät suoratoistoa kohti? Ehkä Game of Thrones on todistanut, että isoja rahoja voi tahkoa myös sarjoista.


Fauna Hodel ja Jay Singletary
 I Am the Night -sarjassa

6. Watchmen (Toiminta, draama, mysteeri)


Tästä(kään) sarjasta ei ole vielä paljoa tietoa, sillä se on vasta esituotannossa. Näyttelijäluettelo on näkyvissä IMDb:ssä, mutta hahmojen nimiä ei ole vielä paljastettu. Näyttelijäkaartissa ei ole mitään valtavan suurta nimeä, mutta etäisesti tuttuja kasvoja voi nähdä.

Sarja perustuu samannimiseen DC:n sarjakuvaan vuosilta 1986 - 1987. Watchmenistä on tehty myös samaa nimeä kantava elokuva 2009, mutta se oli jonkinlainen floppi. Marvelin aikaansaama supersankarivillitys on puhjennut upeimpaan kukkaansa vasta kuluneella vuosikymmenellä, joten en ihmettele miksi DC haluaa panostaa sarjatuotantoonsa elokuvien lisäksi. Toki DC:ltä on nähty viime vuosina muitakin saman tyylin sarjoja, esim. Flash (joka taisi sekin flopata) ja Arrow, jonka menetys on ollut parempi. Jos Watchmenin aika on vielä tulla niin se on nyt tai hyvin pian, toivottavasti sarjasta tulee hyvä, sillä ainakin elokuvan hahmot olivat mielenkiintoisia.

Varmistettuja tunnin jaksoja on tällä hetkellä neljä, mutta jos pilotista pidetään, niitä tulee varmasti lisää. Tämä olisi melko luonnollinen lisä Suomen Netflix-tarjontaan.


Tästä sarjasta ei muuta kuvaa vielä olekaan!

5. Carnival Row (fantasia, kauhu, mysteeri)


Mysteeri tuntuu olevan ensi vuoden genre. Sarjakattaus näyttää myös suhteellisen synkältä. Tästä listauksesta puuttuu lähes jokainen ensi vuodelle luvattu poliisi-, salapoliisi- tai murhasarja, sillä ne eivät juurikaan kiinnosta minua. Se genre on tupaten täynnä eikä tarjoa ainakaan minulle enää mitään uutta sellaisenaan. Odotankin siis ihan suhteellisen innolla tätä Carnival Row -uutuutta, joka tarjoaa mysteeriin yliluonnollisen vivahteen.

Ensimmäiseksi silmääni osui se, että sarjan näyttelijäkattauksesta paistaa kaksi hyvinkin suurta ja tuttua nimeä: Orlando Bloom, joka tunnetaan pääasiassa Taru Sormusten herrasta -trilogiasta sekä Disneyn Pirater of the Caribbean -elokuvista, sekä Cara Delevingne, joka edustaa ehkä hitusen tuoreempaa taitoa. Hirvittää kirjoittaa, että Bloom on ehkä tutumpi minun ikäisilleni (26v.) ja Delevingne taas ehkä sitä hieman nuoremmille. Nainen aloitti uransa mallina, mutta päätyi lopulta näyttelemään isoihin leffoihin, kuten DC:n Suicide Squadiin, nuorempien suosimaan Paper Townsiin sekä scifi-uutuuteen Valerian and the City of Thousand Planets. Muita itselleni tuttuja nimiä en bongaa nopealla vilkaisulla listauksesta. On kuitenkin kiva ajatella, että pääsee näkemään Bloomin pitkästä aikaa jossakin ihan uudessa.

Vaikka sarja on jälkituotannossa, ei traileria ole. Se julkaistaan varmaan melko pian, sillä sarjan olisi tarkoitus ilmestyä ensi vuonna. Jaksoja on näköjään luvattu kahdeksan, mutta yhdenkään julkaisupäivä ei ole esillä. Tämäkin sarja voisi sopia ehkä HBO Nordicille. Idea lyhykäisyydessää on se, että sarjamurhaajan vaaniessa synkän (kuinkas muutenkaan) futuristisen kaupungin yliluonnollisia olentoja, tapausta tutkiva salapoliisi joutuukin itse epäilyn kohteeksi. Vaikka tämä koruton tiivistelmä kuulostaa kliseiseltä, toivon, että sarjaan uskalletaan ottaa mukaan jotakin uutta ja tuoretta näkökulmaa.

4. Good Omens (komedia, fantasia)


Kirjailijat Terry Pratchett ja Neil Gaiman ovat lyöneet viisaat päänsä yhteen ja ovat saattamassa yhdessä maailmalle Good Omens -nimistä minisarjaa. Kyseessä on jonkinlainen koominen maailmanlopun taru, johon liittyvät enkeli, demoni, 11-vuotias Antikristus sekä noita.

Tuttuja kasvoja näkyy heti IMDb:n tarjoamassa making of -trailerissa, sillä kertojana toimii mm. Doctor Whosta tunnettu David Tennant, joka näyttelee sarjassa Crowley-nimistä henkilöä. En tiedä miksi, mutta koko homma kuulosti alusta asti mielestäni hirmu hauskalta ja mielenkiintoiselta. En tiedä, millainen lopputuloksesta tulee, mutta mikäli Tennantia on uskominen, jotakin melko ainutlaatuista kyseinen sarja tulee olemaan.

IMDb:n triviapuolelta huomasin sellaisen hauskan nippelitiedon, että kyseistä sarjaa oli pilotoitu jo 90-luvulla Robin Williams ja Johnny Depp sen pääosissa, mutta projekti oli pysähtynyt taloudellisista syistä. Ehkä parempi niin. Tennantin lisäksi muut näyttelijät eivät vaikuta tutuilta, mutta se on usein jopa vahvuus.

Tätä jään todellakin odottamaan. Sen pitäisi ilmestyä ensi vuonna, mutta milloin lie se rantautuu sitten Suomeen saakka. Netflix voisi aivan hyvin ottaa tästä rakastavan kopin.


Good Omens -sarjan kansikuva

3. Charmed (draama, fantasia)


Kyllä, luit oikein. Charmed tai suomeksi tutummin Siskoni on noita tekee näköjään paluun! Olen tästä melko yllättynyt ja sekavissakin fiiliksissä, sillä olin ja olen tavallaan vieläkin alkuperäisen suuri fani. Lapsuuteni suurimpia katastrofeja oli se, että missasin kolmannen kauden ensimmäisen jakson sen näkyessä televisiosta eikä siihen aikaan uusintaa päässyt näkemään netistä.

Charmed 2018 on tulossa ruutuihin meren tuolla puolen jo ensi kuussa, joten peukut pystyyn, että se saapuisi Suomeenkin ensi vuoden alussa. Veikkaan, että tähän tarttuu varmasti ainakin Viaplay, mutta kyllä nämä Suomenkin firmat varmasti ymmärtävät, että tälle on tilausta täällä pohjoisessa.

Sarjan idea on sama kuin edeltäjässään: äitinsä kuoleman jälkeen kolme siskosta saavat tietää olevansa noitia ja vieläpä voimakkaita sellaisia, ainakin kun pysyvät yhdessä. Siitä en tiedä, kuinka paljon sarjan muu sisältö tulee vastaamaan edellistä, mutta eiköhän jotakin innoitusta sieltäkin ole otettu. Odotettavissa siis on voimakkaita taikavastustajia, ihmissuhdedraamaa ja siskojen välistä syvää rakkautta ja luottamusta.

Uutukaisesta on jo traileri olemassa ja se tosiaan ilmestyy jo ensi kuun puolessa välissä Yhdysvalloissa. IMDb:ssä ei kuitenkaan näy, montako jaksoa sarjaan on tarkoitus tehdä. Se varmaan määräytyy vastaanoton perusteella. Näyttelijäkattaus on sekin ennestään tuntematon. Sarjan pääkolmikkoa näyttelevät Madeleine Mantock, Melonie Diaz sekä Sarah Jeffrey. Selvää on ainakin se, että edeltäjäänsä enemmän uusi Charmed on keskittynyt näyttelijäkaartin monimuotoisuuteen.

Trailerin perusteella en ole hirveän vakuuttunut kaikkien näyttelijöiden suorituksista, mutta en ala tuomitsemaan ennen kuin olen nähnyt edes kokonaisen jakson. Miljöö on selvästi pyritty pitämään mahdollisimman samanlaisena alkuperäiseen nähden, se tuntuu mukavalta. En malta odottaa!


Alkuperäinen ja uusi Charmed verrattuna

2. Lord of the Rings (fantasia)


Tämä taitaa tuntua yhtä hurjalta ja hullultakin ajatukselta kuin Peter Jacksonin julistus kyseisistä elokuvista vuonna 1995. Tehtävä taisi tuntua monestakin mahdottomalta, mutta 21 Oscar-palkintoa kertoo toista tarinaa. Sormusten herralla on suuren suuri kohta minunkin sydämessäni ja rakastan trilogiaa ihan täysillä, enemmän jopa kuin kirjaa itseään. Aiemmin olisin saattanut kirota kuin pahimman luokan merimies tällaisista sarjauutisista. Kuluneen viiden vuoden aikana on kuitenkin tehty niin valtavia sarjatuotantoja ja vieläpä erittäin onnistuneesti (se iän ikuinen Game of Thrones, ja esimerkiksi Vikings, Marco Polo jne.) että en enää ole läheskään niin skeptinen tätä projektia kohtaan.

Selvää on se, että rahaa tulee palamaan. Jotta sarja saa vannoutuneilta elokuvien faneilta hyväksyvän eleen, pitää sarjan olla elokuvia huomattavasti laadukkaampi (mikä voi olla vaikeaa) sekä sen pitäisi tuoda alkuperäistä materiaalia kunnioittaen jotain uutta hahmoihin ja tarinaan. Sekin voi olla vaikea tehtävä. Minulla on kuitenkin uskoa.

Tästä produktiosta taisteli alunperin kolme tahoa: Netflix, HBO ja Amazon. Pisimmän korren veti lopulta Amazon Studios ja sai pulittaa oikeuksista 250 miljoonaa dollaria. (www.nme.com, 11.9.2018.) Nme.com -nettisivun mukaan Peter Jackson ei alustavasti tule olemaan tekemisissä sarjan kanssa, mutta asenne on hieman sellainen, etteihän sitä koskaan tiedä. Itse toivon, että Jackson päästää nyt Sormuksesta irti ja antaa jonkun muun kuljettaa sen. Se olisi pitänyt tehdä jo Hobitti-trilogian kohdalla, sillä uuden ja tuoreen näkökulman ja toteutuksen sijaan trilogia oli Sormusten herran epäonnistunut toisinto (vaikka siis ihan pidänkin niistä leffoista).

Nme.com:in mukaan Amazon on luvannut tehdä sarjaa viiden kauden verran. Näyttelijävalintoja ei ole vielä tehty, mutta esimerkiksi elokuvissa Gandalfia esittänyt Ian McKellen on ilmaissut kiinnostuksensa tuttuun rooliin. Minä toivon, että sarja tehtäisiin täysin uudella näyttelijäkaartilla ja tyylillä. Se on ainoa (tarpeeksi rohkea) keino tyydyttää myös vannoutuneiden fanien mielet. Muu olisi silkkaa fanipalvelua.

Ei kai tässä auta kuin jäädä odottelemaan. Sarja on täysin alkutekijöissä, joten sen kuvaaminenkin saattaa alkaa vasta ensi vuoden lopulla. Tämä oli kuitenkin tässä yhteydessä pakko mainita! Ehkä tästä tulee uusi GoT.


Ian McKellen Gandalfina

1. The Witcher (toiminta, seikkailu, draama)


Tämä on ehdottomasti yksi odotetuimpia sarjatulokkaita tulevalta vuodelta. Netflixin Witcher-sarjasta on liikkunut jonkin aikaa jos jonkinmoista huhua ja aluksi minullakin oli se virheellinen käsitys, että ohjelmasta olisi tulossa animaatio. Fakta on kuitenkin se, että päähahmo Geralt of Rivia saa ihan live action -vastineen. Kyseiseen päärooliin valittiin ihan juuri Supermiehenä DC:n uusimmissa elokuvissa vaikuttanut Henry Cavill.

Witcher tunnetaan ehkä enemmän pelinä kuin sen alkuperäisversiona eli kirjoina. Witcher-pelejä on kolme ja niistä viimeisin valittiin julkaisuvuonnaan 2015 vuoden parhaaksi peliksi (varmaan useammissakin juhlissa). Siitä ei voi olla eri mieltä, sillä olen itsekin pelannut The Witcher 3 - Wild Hunt -pelin kahdesti ja siinä muuten riittää pelattavaa. Ensimmäistä ja toista osaa en ole vielä päässyt kokeilemaan, mutta kirjasarjan aloitin pari viikkoa sitten.

Kirjoja, jotka Suomessa kulkevat nimellä Noituri-sarja, on kahdeksan. Niistä kaksi ensimmäistä ovat novellikokoelmia ja viisi perinteisiä romaaneja. Uusin lisäys Noituri-saagaan ja siis kahdeksas teos on niin ikään tarinakokoelma. Sarja on alunperin puolalaisen Andrzej Sapkowskin käsialaa, pelinkin on maailmalle tarjoillut puolalainen pelialan yritys. Kuten todettu, tästä sarjasta on liikkunut huima määrä huhuja ja niiden vastaisesti tuleva Netflix-sarja ei tule puuttumaan pelien tapahtumiin vaan aloittaa käsittääkseni Witcher-tarinan ihan alusta kirjojen perusteella.

Sarjan näyttelijävalinnat ovat aiheuttaneet suurta kohua jo nyt, vaikka niitä ei ole vielä edes tehty. Pääroolin täyttämisen lisäksi muita ei ole valittu, mutta yhden sarjan tärkeimmän henkilön Cirilla Fiona Elen Riannonin tai tutummin Cirin roolikuulutus on herättänyt meemi-ilmiön. Kirjasarjassa sekä peleissä Ciri, Geraltin ottotytär, on hyvin vaalea ja valkotukkainen, kun taas tulevaan Netflix-sarjaan etsitään etnisesti tästä poikkeavaa näyttelijää. Pääasiassa tuotantotiimi etsii tummaa, aasialaista tai muuten eksoottisen näköistä näyttelijätärtä, mikä on aiheuttanut tuohtumusta pelin ja kirjojen vannoutuneissa faneissa. Kieltämättä itsekin mietin syytä tähän päätökseen. Se johtuu kuitenkin ainoastaan siitä, että Cirin ulkonäöllä on merkitystä juonellisesti. Minusta on hienoa ja jopa välttämätöntä, että elokuvien ja sarjojen näyttelijöissä on monimuotoisuutta, mutta sitä ei saisi tehdä pelkän itseisarvon vuoksi. Minulla on kuitenkin suurta uskoa siihen, että tästä sarjasta tulee upea!


Geralt ja Ciri
The Witcher 3 - Wild Hunt



Kommentit

Suositut tekstit